+31 6 14 39 76 50 info@kynocenter.nl

Ontdek de geurwereld van je hond….

Per 1 januari 2022 zijn wij gestopt met de lessen voor Praktijkspeuren!

U kunt contact opnemen met Cani Care Coach: https://www.canicarecoach.nl/

In een speurgroep, met maximaal 4 cursisten, leert de hond personen en voorwerpen te vinden op diverse terreinen en allerlei opdrachten uitvoeren waarbij de neus centraal staat. Een aantal kenmerken tekenen de speurgroepen: ontspannen sfeer, gezelligheid, vertrouwen op je hond, maar vooral: veel plezier voor baas en hond samen.

Stel je voor: Je komt bij elkaar op de afgesproken plaats (meestal een mooi park of bosrijke omgeving). Dan worden de sporen uitgezet. Binnen de kortste keren sta je verbaasd van de speurkwaliteiten van de hond. Die neus kan met de juiste begeleiding echt heel speciale dingen. Het volgen van sporen van enkele honderden meters over een veld, door de bossen, een weg oversteken en over obstakels heen is nog maar een greep uit de uitdagingen die het speuren kan bieden.

In principe kan iedere hond leren speuren. Het is natuurlijk wel zo dat de prestaties van honden kunnen verschillen maar in de ontspannen sfeer die in de groep heerst is dat geen probleem. Bij speuren spelen we in op het natuurlijk vermogen van de hond om zeer lage geurconcentraties te kunnen ruiken. Het aanleren van speuren gebeurt op een ontspannen en hondvriendelijke manier. De honden hebben er dan ook stuk voor stuk zeer veel plezier in en zijn gedreven om hun taak tot een goed einde te brengen. Praktijkspeuren is voor honden een leuke, maar vermoeiende bezigheid. De hartslag en ademhaling van honden die aan het speuren zijn gaat flink omhoog en ze moeten zich sterk concentreren op hun taak. Dit brengt dus met zich mee dat er het een en ander van de geestelijke capaciteiten van de hond wordt geëist. Het is een kwestie van het leren gebruiken van het al aanwezige vermogen om geuren waar te nemen, dit vermogen steeds verder te ontwikkelen en het opbouwen van het concentratie vermogen. Dit alles vereist een goede opbouw in het Praktijkspeuren.

We ontwikkelen de van nature aanwezige kwaliteiten van de hondenneus door allerlei spelletjes op te zetten waarin de neus centraal staat. Zo leren ze het zoeken van voorwerpen met een bepaalde van tevoren aangegeven geur.

Praktijkspeuren is volledig gebaseerd op het belonen van de hond. De honden leren daardoor beter, enthousiaster en met meer doorzettingsvermogen speuren.

Een speurgroep start als er minimaal 3 aanmeldingen zijn.

Lessen op:

* Vrijdag

* Zondag

Workshops:

* Zaterdag